Mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug dankt zijn bestaan aan de grote ijsmassa's die in de 3e IJstijd via Noord-Nederland binnengedrongen zijn waarbij de grond werd opgestuwd. Zo zijn ook de Sallandse Heuvelrug en de Hoge Veluwe ontstaan.
De Amerongse Berg is het hoogste punt van Utrechtse Heuvelrug en voor 3 mountainbikeroutes zijn hier op de hellingen, rond en op de heuvelrug, de parcoursen uitgezet. Het is voornamelijk een dennenbos met er naastgelegen een bosreservaat, bestaand uit loofbos, de Galgenberg. U treft hier ook wat akkers aan en twee natuurterreinen met stuifzand en heide, de Slaperdijk en het Egelmeer. De bospaden zijn soms lang en breed maar ook wel eens erg smal.
De beklimmingen zijn vaak lang en op bepaalde trajecten aardig steil. Afdalingen zijn allemaal lang en recht zodat je ze vrij snel en flitsend kunt nemen. De Amerongse bosroute heeft ook een lange afdaling over een bospad met boomwortels waar heerlijk over gecrossd kan worden. De routes worden goed aangegeven maar onthoudt van de parkeerplaats de in- en uitgang goed want bij terugkomst zijn ze vanaf het parcours moeilijk te zien. De wandelaars en hardlopers nemen geregeld ook dezelfde paden zodat het soms goed opletten is.


De 3 mountainbikeroutes liggen in het Amerongse bos, het Zuylensteinse bos en het Lombok bos.
Het Amerongsebos heeft een parcourlengte van +/-16 km, startplaats Bergweg (rest. Berghuis) of Burgwal (parkeerplaats sportvelden) allebei in Amerongen. De derde startplaats op landgoed Prattenburg bij Veenendaal
Het Zuylensteinsebos-parcour is 7 km, startplaats is op de Scherpenzeelseweg, vanaf rotonde Centrum-Leersum richting Bosbad.
Het Lombokbos-parcour is 3 km lang, startplaats bij het recreatieterrein de Utrechtse Baan of de Uilentoren, allebei in Leersum.
(Binnenkort op de overzichtskaart van de Utrechtse Heuvelrug Zuid-oost, de mountainbikeroutes startplaatsen. Bekijk alvast namen van terreinen en bossen op de homepage, > plattegronden, linker navigatiekolom)

Evenement: Mountain Bike Cyclo Midden Nederland
Zaterdag 18 juni, start 10.00, Veenseweg Amerongen

De Lions-Club "Utrechtse Heuvelrug" en Mountainbike Club Midden Ned. organiseren in samenwerking met Staatsbosbeheer een groots sportief evenement waarvan de opbrengst zal worden aangewend om de natuur van de Utrechtse Heuvelrug toegankelijker te maken voor de minder mobiele mens U kunt deelnemen aan één van de drie uitgezette mountainbike-parcoursen. Er is een 40km, 60km en een 80km traject.
Uitgebreide informatie voor bezoekers op de site
http://www.mbc-cyclo.nl/dagroutes > Mountainbiken/Mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug


terug naar homepage